20.08.2014 г.

Председателят на Сметната палата Лидия Руменова и членове на Сметната палата се срещнаха с Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата (ЕСП).

Г-жа Лидия Руменова представи пред българския член на ЕСП основните положения в приетия през м. април 2014 г. Закон за Сметната палата, както и мотивите, с които Народното събрание реши да възстанови колегиалния модел на ръководство на Върховната одитна институция на България. Преди всичко се наложи моделът  да се приведе в съответствие с изискванията на Конституцията за колегиално начало, което е гаранция за обективност и независимост на дейността. Г-жа Руменова обаче е категорична, че Сметната палата не може да бъде обект на законодателни изменения на всеки две години, а би трябвало да бъде една от най-устойчивите институции в държавата. Противното би означавало сериозно посегателство върху нейната независимост и не би следвало да е тенденция в държава, която е член на ЕС.

Председателят на Сметната палата представи членовете на българската Върховна одитна институция и обясни, че с така предложения от нея и избран от парламента състав се доказва, че той може да бъде съставен само от професионалисти. Г-жа Руменова запозна г-жа Иванова с начина, по който е структурира одитната дейност.

Г-жа Илиана Иванова заяви, че ЕСП поддържа добро сътрудничество с българската Върховна одитна институция и се надява то да продължи. През ноември тя ще представи пред българската Сметна палата годишния доклад на ЕСП за бюджетната 2013 г. Обсъдени бяха бъдещите форми на сътрудничество и контакти и начина, по който диалогът между националната одитна институция и ЕСП може да се задълбочи.