19.10.2016 г.

Членът на Европейската сметна палата Илиана Иванова представи днес пред председателя на Сметната палата на Република България Цветан Цветков и заместник-председателите - Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров, Годишния доклад на Европейската сметна палата за изпълнението на европейския бюджет за 2015 г.

За втора поредна година при одитираните операции за кохезионна политика в България не бяха открити никакви грешки. За 2015 г. България попада в одитната извадка на Декларацията за достоверност с девет операции за кохезионна политика, а осем операции бяха проверени през предходната година. За целия европейски бюджет общият изчислен процент грешки за този вид политики възлиза на 5,2%, като продължава да бъде сериозно над прага на същественост“, коментира Иванова, която е докладчик за глава „Икономическо, социално и териториално сближаване“ на документа.

Това е положителна оценка за държавата, за подобряването на управлението и  усвояването на европейските средства у нас, посочи Цветков.