20.05.2022 г.

Одитите на Сметната палата подпомагат сериозно общините в областта на управлението на бюджетните средства, а финансовите одити са подкрепа за надеждна отчетност,  стана ясно по време на 10-тата Национална среща на финансистите от общините.

Председателят на Сметната палата представи обобщения доклад за резултатите от финансовите одити, извършени от Сметната палата през 2021 г. Цветан Цветков изтъкна значението и приноса им за верността на финансови отчети на бюджетните организации и общините, тъй като   още по време на самите одити се извършват голяма част от корекциите. С финансовите одити на Сметната палата са коригирани неправилни отчитания за близо 2,5 млрд. лв. По този начин се представя обективна картина за финансовото и имущественото състояние на целия публичен сектор, а това от своя страна служи за база за вземане на ефективни управленски решения на всички нива. Председателят на Сметната палата очерта слабостите, констатирани по време на одитите и предизвикателствата, чиито преодоляване са от голямо значение за подобряване на отчетността - приемане на консолидирана рамка за финансово отчитане в публичния сектор, пълно прилагане на принципа за текущо начисляване. Посочено бе, че разнопосочните практики вследствие на нееднозначни указания от МФ са проблем пред отчетността и за общините.

Традиционната среща на финансистите от общините, организирана от НСОРБ, се проведе от 18 до 20 май 2022 г. Форумът е най-голямото и най-дългогодишното експертно събитие на Сдружението и през годините се утвърди като място за обмен на идеи и практики, за професионален дебат с представителите на централната власт, за формулиране на политики и търсене на нови решения за развитие и подобряване управлението на местните финанси.

В тазгодишната среща дискусиите бяха фокусирани още върху спецификите и предизвикателствата при изпълнението на Бюджет`2022, актуализацията на Бюджет`2022 и подготовката на Бюджет`2023, възможните подходи, разчети и модели на финансова децентрализация, възможностите за финансиране на основни общински дейности, услуги и проекти, ефективността и контрола на публичните средства. Във форума се включиха и представители от Министерство на финансите, АДФИ и други институции.