20.11.2015 г.

България управлява добре средствата от Европейския социален фонд, съобщи членът на Европейската сметна палата Илиана Иванова при представянето на Годишния доклад на Европейска сметна палата (ЕСП) за изпълнението на бюджета на ЕС за 2014 г. пред ръководството на  българската Сметна палата.

Българският ни представител в ЕСП Илиана Иванова, която е съавтор на глава „Икономическо, социално и териториално сближаване“, посочи: „Две програми са проверени в България в рамките на одита през 2014 г.- ОП „Развитие на Човешките ресурси“ и Програмата за развитие на селските райони“. Няма констатирани грешки, които да са количествено измерими. При разходването на Европейския социален фонд в страната ни за втора поредна година не са открити нередности от ЕСП. “

Наред с проблемите, идентифицирани в одитираните държави, Европейската сметна палата представя и добри примери и практики. Нашата страна е посочена като добър пример, подчерта г-жа Иванова. „България бе цитирана тази година, като страна, предприела ефективни корективни действия относно слабости, идентифицирани при предишни наши одити по системата за идентификация на земеделските парцели и проверките на място“, обясни тя.

„Констатациите в доклада са атестат, че българската Сметна палата и останалите контролни органи упражняват ефективен надзор, който играе превантивна роля за недопускане на незаконосъобразни разходи и действия при усвояването на европейските средства“, посочи председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Важно е да се отбележи, че корективните механизми на страните и ЕК са имали положителен ефект върху изчисления процент грешка за разходването на европейския бюджет. Извършените корекции и събирането на вземания от държавите-членки и ЕК са намалили изчисления процент грешка за ЕС с 1,1 процентни пункта.

* **

Европейската сметна палата е независимата одитна институция на Европейския съюз. Одитните доклади и становища на ЕСП са основен елемент от веригата на управленска отговорност на ЕС. Резултатите от дейността на Сметната палата дават информация относно изпълнението на задълженията на лицата, натоварени с управлението на бюджета на ЕС, най-вече в рамките на ежегодната процедура по освобождаване от отговорност. Това е отговорност предимно на Европейската комисия, както и на другите институции и органи на ЕС. За около 80% от разходите обаче — основно в областта на земеделието и на сближаването — тази отговорност е споделена с държавите членки. ЕСП тества извадки от операции, за да достигне до статистически обоснована оценка за размера на грешките, засягащи приходите и различните разходни области (групи от области на политика). ЕСП не представя класация на държавите и не прави одитни заключения по държави.

Общият размер на бюджетните разходи на ЕС през 2014 г. възлиза на 142,5 млрд. евро, или около 285 евро на всеки гражданин. Тези разходи се равняват на около 1 % от брутния национален доход на ЕС и представляват около 2 % от общите публични разходи на държавите членки на ЕС.