15.12.2020 г.

Експерти на Бюрото за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ/БДИПЧ)  посетиха Сметната палата в рамките на проучвателна мисия в България във връзка с преглед на предизборната обстановка и подготовката за провеждане на изборите през 2021 г.

На срещата присъстваха заместник-председателят на институцията г-н Тошко Тодоров и началникът на отдел „Политически партии“ в одитна дирекция „Специфични одити“ г-жа Малина Симеонова, а от страна на ОССЕ/БДИПЧ г-жа Каера Касталдо (Keara Castaldo) и г-жа Ксения Дашутсина (Kseniya Dashutsina), съветници по изборните въпроси.

Интересът на гостите бе насочен към промените в законодателството във връзка с изборния процес, каквато е дадената възможност юридически лица и еднолични търговци да правят дарения за финансиране на предизборните кампании на партиите, коалициите от партии и инициативните комитети, а също и отпадането на ограничението в една кампания да се даряват до 10 000 лв. Предоставена е информация и за промените в ЕРИК във връзка с горните изменения, а също и каква информация задължително трябва да бъде подавана от участниците в изборите за включване в регистъра по време на кампанията.

Г-н Тодоров и г-жа Симеонова обясниха и отговорностите на Сметната палата, включително извършването на одитите на приходите и разходите на политическите субекти за предизборните им кампании.

За проучвателната си мисия експерти на ОССЕ/БДИПЧ провеждат срещи с различни български институции, организации и др.