24.11.2023 г.

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев присъства на панихида в памет на жертвите на Гладомора в Украйна през 1932-1933 г., отслужена в храм „Света Неделя“ в София. Тя бе организирана от Посолството на Украйна в България по повод 90-тата годишнина от големия глад, предизвикан от политиката на съветското правителство начело с Йосиф Сталин и отнел милиони човешки животи.

На панихидата присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, народни представители, дипломати и много граждани.   

„Важно е да почитаме паметта на жертвите и да не забравяме какво се случи преди 90 г.“, каза посланикът на Украйна Олеся Илашчук. „Злото се завръща. Войната започна. Историята се повтаря. Същото беше и по време на Холокоста. Гладоморът беше грубо престъпление срещу идентичността на украинците. Ще продължим да споделяме фактите, за да постигнем справедливост в името на жертвите“, добави тя. 
Росен Желязков посочи, че Гладоморът няма аналог. Той отбеляза, че след Втората световна война е имало надежда, че хората са си научили уроците, но за съжаление историята опровергава това. „Като българи сме взели позиция за твърда подкрепа на братския християнски украински народ“, каза Росен Желязков.

На 1 февруари 2023 г. българският парламент обяви Гладомора на територията на Съветска Украйна за геноцид. Решението бе взето в деня за отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим /1945-1949 г./

Масовият глад, предизвикан от насилствената колективизация на земеделските стопанства в Украйна, е признат за геноцид от много западни правителства, както и от Европейския парламент.

Снимки: Юли Кривошиев, Даниела Денева