08.05.2019 г.

Заместник-председателят на Сметната палата на Република България Горица Грънчарова прие делегация на Комисията по бюджетни въпроси при Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители на Китайската народна република, водена от председателя на Комисията Шъ Яобин.

Делегацията е на посещение в България от 5 до 8 май 2019 г. по покана на председателя на Комисията по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание Менда Стоянова.

Г-жа Грънчарова представи дейността на Сметната палата и изградените връзки с парламента. Тя изтъкна, че 86% от одитите на изпълнението се предоставят за обсъждане в Народното събрание – до съответната постоянна комисия. Сметната палата е единствената институция, която може да осъществява контрол над ефективността и ефикасността на управлението на средствата от ЕС и тези одити се докладват 2 пъти годишно пред Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. В резултат на взаимодействието между Сметната палата и парламента са извършени и изменения в действащата законова рамка, например изменението в Закона за обществени поръчки от февруари 2018 г., изтъкна още г-жа Грънчарова.

Г-н Яобин подчерта, че е изключително важна ролята на Върховната одитна институция на Китай, включително за съставянето на бюджета на държавата. Системите на контрол са различни, но целите ни са общи – по-добро управление на публичните средства, каза той.

Сред дискутираните теми бяха и контролът за изпълнението на препоръките, дадени в резултат на извършените одити, както и предстоящо посещение на делегация на българската Сметна палата в Китай.

През годините са установени традиционно добри отношения с Върховната одитна институция на Китайската народна република както в рамките на международната организация на Върховните одитни институции ИНТОСАЙ, така и на двустранна основа.

През февруари тази година българската Сметна палата подкрепи и прие кандидатурата на г-жа Ху Дзъдзюн, генерален одитор на Китайската народна република, за член на Борда на одиторите на ООН. Очаква се кандидатурата да бъде обсъдена по време на срещата на Генералната асамблея на ООН през ноември т. г.