10.05.2019 г.

Председателят на Сметната палата на България Цветан Цветков и заместник-председателят Тошко Тодоров взеха участие в конференцията „Иновации в одита в ЕС и повишаване на консултативната роля на ВОИ в полза на обществото“, организирана в Букурещ от Сметната палата на Румъния в контекста на румънското председателство на Съвета на Европейския съюз, която се проведе на 7 май 2019 г.

Двете основни теми за обсъждане на конференцията бяха иновации в одита по текущите въпроси, свързани с ЕС, и повишаване на консултативната роля на ВОИ в полза на обществото.

В първата част на конференцията участниците обмениха идеи за въздействието на иновациите в одита върху ролята на ВОИ в демократичните общества. Обсъдени бяха нови подходи в одита на публичния сектор, както и темата за дигитализацията на финансовия одит.

Дискусиите във втората част се фокусираха върху повишаване на консултативната роля на ВОИ в полза на обществото. Председателят на Сметната палата г-н Цветан Цветков изнесе презентация на тема: "Как ВОИ могат да допринесат за подобряване на живота на гражданите". През призмата на МСВОИ 12,  г-н Цветков сподели своите идеи за това как ползите от работата на ВОИ да бъдат насочени практически към промяна на живота на гражданите. Той представи и виждането си за модерната ВОИ, която да има повече консултативна, отколкото надзорна роля, за да се отговори адекватно на новите предизвикателства и възникващи проблеми, пред които е изправена съвременното общество.

По време на конференцията бяха проведени дискусии за повишаването на социалното въздействие на одитите чрез консултативна дейност от страна на ВОИ, необходимостта от дигитализация на одитната дейност, както и за подобряване на външния контрол чрез проследяване на препоръките от одитите.