05.06.2013 г.

Делегация, водена от Радослав Сретенович, председател и генерален одитор на Държавната сметна палата на Република Сърбия, е на посещение в българската Сметна палата от 4 до 6 юни 2013 г. Делегацията се срещна с председателя на българската Сметна палата проф. Валери Димитров, заместник- председателите Валери Апостолов и Цветан Цветков и одитните директори.

Сръбската делегация се запозна с устройството и дейността на българската върховна одитна институция. Ръководството на ВОИ на Сърбия прояви интерес към опита на българските им колеги в реализирането на различните видове одити – финансови, на изпълнението, на съответствие при финансовото управление и специфичните.

Сметната палата на Република Сърбия е независим държавен орган, който се отчита пред Народното събрание на Сърбия и има широки одитни правомощия, като извършва одит на местната власт, политическите партии и до известна степен – на частните лица.
Законът за Държавната одитна институция е приет на 14 ноември 2005 г. и допълнен през 2007 и 2010 г. Сметната палата се състои от председател, заместник-председател, съвет, одитни отделения и администрация. В състава на съвета влизат председателят на Сметната палата, който го ръководи, заместник-предеседателят и трима членове. Председателят и членовете се избират от Народното събрание за срок от 5 години с възможност за едно преизбиране. Одитните отделения се ръководят от висши държавни одитори. Одитната дейност се осъществява от одитори с ранг на държавни одитори и сертифицирани държавни одитори.

ВОИ на Сърбия е пълноправен член на ИНТОСАЙ от ноември 2008 г. и  на ЕВРОСАЙ от 23 юни 2009 г.