25.09.2006 г.

Делегация на руската Сметна палата гостува у нас

25.09.2006 г.

Делегация на Сметната палата на Руската федерация, водена от нейния заместник-председател Александър Семиколенних, е на посещение у нас. Днес тя се срещна с председателя и членове на Сметната палата на Република България.

Гостите проявиха интерес към стратегическия план за развитие на българската Сметна палата, начина на избиране на членовете й и на планирането на одитите в годишната програма, какви проекти са реализирани.Те отбелязаха, че Сметната палата на Руската федерация има правомощия да поиска от министъра на финансите блокиране на разходването на бюджетни средства за дадено ведомство или дейност.

Проф. Валери Димитров изтъкна голямата отговорност, която стои пред Сметната палата във връзка с предстоящото членство в ЕС – как да се организира и извършва ефективен контрол на средствата от европейските фондове. Надяваме се, че до края на годината ще бъде създадена подкомисия към парламентарната комисията по бюджет и финанси в парламента, каза председателят на българската Сметна палата.Според него тази подкомисия трябва да се превърне във форум за отчетност на изпълнението на държавния бюджет, където министрите текущо ще информират депутатите как върви изразходването на бюджетните средства.

Програмата на посещението предвижда утре руската делегация да бъде приета от проф. д-р Любен Корнезов, заместник председател на 40-то Народно събрание.

На срещи с доц. д-р Вяра Стоилова, главен секретар на Сметната палата, и в териториалните поделения на Сметната палата в Пловдив и Варна гостите ще се запознаят с българския опит в условията на европейската интеграция, методологията, планирането и отчетността на одитната дейност, със спецификата на регионалните структури на върховната одитна институция и тяхното взаимодействие с органите на държавната власт и местното самоуправление. Руската делегация ще има среща и с кмета на Варна Кирил Йорданов.

Гостите ще разгледат експозицията на Националния исторически музей и златните съкровища в Археологическия музей във Варна, Боянската църква, Стария Пловдив, етнографския комплекс "Етъра",  забележителности на София и Велико Търново, ще посетят Паметника на свободата в Националния парк "Шипка" и храм-паметника "Рождество Христово" в гр. Шипка.