01.10.2003 г.

Делегация на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент се срещна със Сметната палата

01.10.2003 г.

Делегация на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, водена от председателя на Комисията г-жа Димут Теато, се срещна днес с председателя и членове на българската Сметна палата.

Председателят на Сметната палата доц. д-р Георги Николов запозна представителите на Комисията с правомощията и дейността на Върховната одитна институция, както и с дейността й по отношение на одита на средствата от Европейския съюз. Той ги информира за предстоящите промени в Закона за Сметната палата.

Доц. Николов връчи на председателя на Комисията г-жа Теато плакета на Сметната палата и документален сборник, посветен на 120-годишнината от приемането на първия закон за Върховната сметна палата. Председателят на българската Сметна палата получи като дар паметен сувенир, изобразяващ на карта границите на Европейския съюз, в които е включена и България.

Делегацията е на посещение у нас от 30 септември до 2 октомври 2003 г. Комисията по бюджетен контрол посещава ежегодно една от страните–кандидатки за членство в ЕС, като разглежда въпросите, свързани с изпълнението на финансовата помощ, осигурена по предприсъединителната стратегия.