02.11.2011 г.

Сметната палата и художникът Иван Яхнаджиев подариха час по рисуване на деца на служители от Сметната палата. Откритият урок бе посветен на Деня на будителите и предшестваше откриването на изложба на известния художник в Сметната палата с нови негови творби под мотото „Есенно настроение”. 

Сметната палата има вече традиции да предоставя пространство и възможности на български художници да показват своите творби. С отношението към изкуството от една страна помагаме на български творци, от друга страна показваме, че сериозна институция като нашата може да има активна позиция в популяризирането на българската култура и изкуство, заяви проф. Валери Димитров на откриването на изложбата. Той обясни също, че часовете по рисуване за деца, които организира Сметната палата не за пръв път, са нашата връзка между българските творци и новото поколение и имат за цел да създадат у подрастващите отношение към изкуството.

Това е третата поредна изложба на художника Иван Яхнаджиев във Върховната одитна институция. Предишната му изложба бе през 2009 г. под мотото „Българските манастири”, а първата – през 2001 г.

След края на часа по рисуване за децата специално бе прожектиран филм за народните будители.
-----------------------
Иван Яхнаджиев e български художник живописец, наричан “българския Матис”. Роден е през 1948 г. в София. Ученик на проф. Дечко Узунов. Завършва Националната художествена академия “Николай Павлович”, специалност “Живопис” през 1977 г.

Има над 60 самостоятелни изложби в България и в чужбина - Белгия, Турция, Гърция, Холандия, Кипър, Берлин, Рим и др.

Носител е на награда за миниатюра в Амстердам и специален приз за композиция и време във Франкфурт. Негови картини притежават личности като Маргарет Тачър, Берлускони и много частни чужди галерии.

Илюстрира стихосбирките на Ханс Раймунд “Послепис за рухнали митове”, Георг Тракъл “Духовно здрачаване”, Райнер Кунус “Сън в изгнание”.

Създател е на бодиарта в България.

През последните години разделя времето си за работа между Италия и България, като показва творбите си в галерии във Вечния град.