15.12.2018 г.

Деца рисуваха по непоказвана картина на един от най-самобитните български художници на 20 век - Златю Бояджиев. Картината бе предоставена от неговата внучка Цена Бояджиева на урок в Сметната палата. Прожектирани бяха и неизлъчвани кадри за  живота и творчеството на големия ни майстор на четката. По традиция този урок проведе известният български художник  Иван Яхнаджиев.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков обясни, че този урок по рисуване за децата на служителите е своеобразна подкрепа на Върховната одитна институция към българските творци.

Сметната палата има вече традиции да предоставя пространство и възможности на български художници да показват своите творби. С отношението към изкуството от това една страна помага на български творци, от друга страна показва, че сериозна институция може да има активна позиция в популяризирането на българската култура и изкуство.

Децата рисуваха за втори път тази година, като предния път картините им с цветовете на България бяха подарени на председателите на сметни палати от страните членки и кандидатки за ЕС на международна конференция в рамките на Българското председателството.

Първият урок е проведен от институцията през 2001 г. Часове по рисуване бяха посветени на Деня на будителите, на българските манастири и др.

Преди няколко години Яхнаджиев опакова и одитен доклад на Сметната палата като символ на връзката институция-изкуство.

Репортаж по БНТ - новините, обедна емсия