15.05.2019 г.

 

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков запозна студенти от два факултета на Софийския университет „Св.Св. Климент Охридски“ с дейността на институцията и професията одитор. Интересът на младите хора към одита провокираха и директорите на дирекции“Правно нормативно осигуряване“ Кремена Цачева и на „Развитие на одитната дейност“ Тома Дончев.    

Студентите, които посетиха институцията, са от  втори, трети  и четвърти курс на специалността „Финансово управление и контрол на средства от ЕС“ в Стопанския факултет, и петокурсници от Юридическия факултет. Пред Вас са най-добрите ни студенти, които в момента учат за функциите и отговорностите на Сметната палата, а аз съм най-последователният читател на Вашите доклади, каза тяхната преподавателка д-р Савина Големинова. 

Професията одитор не е репресивна, а креативна, нашият контрол е модерен, базира се на Международните стандарти на Върховните одитни институции и на най-добрите практики. Затова политиката ни е да привличаме млади и професионално подготвени специалисти, да бъдем от 21 век, а не да останем в 20 век,  изтъкна г-н Цветков. Той представи формулата на ръководния състав на Сметната палата с участието на представители на гражданското общество на принципа на “open government”, обхватът, инструментариумът и спецификите на отделните видове одит, както и финансовият контрол на партиите.

Студентите научиха, че одитор означава да си независим, да имаш възможност не само да посочиш слабости, но и да предложиш добри решения. Контролът е основна част от управлението и е важно той да работи ефективно с минимум средства, а също така е необходима и много сериозна подготовка за професията.

Студентите разгледаха и обществената колекция на Сметната палата и се запознаха с документи, представящи нейната 139-годишна история.