01.06.2021 г.

Председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков взе участие в конференция за независимостта на Върховните одитни институции (ВОИ), инициирана и организирана от ВОИ на Полша и нейния председател и заместник-председател на ЕВРОСАЙ Мариан Банаш. Ръководителят на полската Сметна палата отправи чрез онлайн срещата молба за подкрепа и дебат, свързан с добрите практики, които могат да се приложат в ситуация, в която независимостта на ВОИ е поставена под въпрос.

Президентите на 12 Върховни одитни институции на Европа изразиха своята солидарност към полската Сметна палата и подчертаха първостепенното значение на независимостта им, за да изпълняват ефективно дейността си. Генералният директор на INTOSAI Development Initiative (IDI) Ейнар Горисен представи как действа Механизма за бързо застъпничество за независимостта на ВОИ на IDI - SIRAM, който осигурява подкрепа и правна защита в случай на нарушаване на независимостта на одитните институции. В дискусията участваха ръководителите на ВОИ на Норвегия, Унгария, Малта, България, Молдова, Румъния, Турция, Украйна, Словакия, Хърватия, Дания.

Независимостта ни гарантира, че нашата работа има смисъл, заяви Мариан Банаш по време на конференцията. Той подчерта, че можем да говорим за нарушаване на независимостта на ВОИ, ако нейният ръководител е подложен на публични, неоснователни атаки и критики, само защото изпълнява законоустановените си задължения.

В речта си пред участниците в конференцията българският председател Цветан Цветков акцентира върху три от принципите от Декларацията от Мексико, които са основополагащи при одита в публичния сектор. Първият е осигуряване на подходящ и ефективен правен статут на ВОИ, вторият – независимост на ръководителите на ВОИ, включително гарантиране със закон на срока на мандата и имунитета за нормално изпълнение на техните задължения. Третият принцип е финансова автономия на ВОИ, необходима за обективно, безпристрастно и ефективно изпълнение на функциите  и задълженията.

Българската сметна палата все още се опитва да постигне тази пълна независимост, включително в организационен, функционален и финансов аспект, заяви Цветан Цветков. Той изрази убеденост, че укрепването на независимостта на ВОИ е реалистична цел, която може да бъде постигната чрез открит и прозрачен диалог с парламента, одитираните обекти и гражданите. Българските одитори са отворени да продължат диалога и да участват във всяко сътрудничество за по-нататъшно позициониране на ВОИ като модерни и силни пазители на обществения интерес, каза Цветан Цветков.

Председателят на Сметната палата на Малта Чарлз Дегара се позова на международния одитен стандарт П12, според който ползите от работата на ВОИ са насочени към подобряване на живота на гражданите, като одитните институции предоставят на гражданите услуги и затова е необходимо да са в добри позиции за извършване на дейността си. Той заяви също, че е необходима подкрепа от независимите медии, с които тяхната ВОИ има ползотворни взаимоотношения. Мариан Лупу, председател на молдовската ВОИ, посочи колко важна е солидарността на ВОИ при справяне с атаките от страна на изпълнителната власт. Той цитира резолюции на Общото събрание на ООН, свързани с независимостта на ВОИ, изграждане на капацитета им и подобряване на системата за финансова отчетност в публичния сектор. Президентът на турската ВОИ Сейт Ахмет Баш заяви, че ситуацията става тревожна, когато независимостта бъде поставена под въпрос. Карол Митрик, председател на словашката ВОИ, в писмо, адресирано до председателя на полската Сметна палата, изрази също готовност за подкрепа и подчерта голямото значение на доверието на гражданите към Върховните одитни институции..

Укрепването на независимостта на ВОИ е общ приоритет не само на членовете на ЕВРОСАЙ, но и за ВОИ от цял свят. Единствено с обединените усилия на сметните палати той може да бъде постигнат.