13.05.2015 г.

Председателят на Сметната палата на Република България Цветан Цветков се срещна днес с г-н Хоаким Нунес де Алмейда, директор на дирекция "Обществени поръчки" в генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество  и малки и средни предприятия" на Европейската комисия.

В срещата участваха заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров и директорът на дирекция "Правно-нормативно осигуряване” Мариана Кацарова, както и г-жа Ана Родригез Перез, зам.-началник на отдел и референт за България в дирекцията.

Обсъдени бяха прилагането на законодателството в областта на обществените поръчки у нас и възможностите за сътрудничеството чрез обмен на информация и във връзка с изготвянето на втория доклад на Европейската комисия за борбата с корупцията догодина.

Г-н Алмейда подчерта, че от 2 години комисията подпомага българското правителство за подобряване на дейността по прилагането на обществените поръчки и че въпросът е ключов за постигането на по-добър икономически и инвестиционен климат в България. 

Г-н Цветков обясни ролята на Сметната палата и последващия контрол, който институцията осъществява чрез одитите си при възлагането и изпълнението на обществените поръчки.

Въз основа на установените нередности и публичното им обявяване чрез одитните доклади на интернет страницата на институцията, Сметната палата е инициирала много от промените в законодателството.