03.12.2014 г.

Членът на Европейската сметна палата г-жа Илиана Иванова представи днес пред Сметната палата на Република България Годишния доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) за изпълнението на европейския бюджет за 2013 г.

Илиана Иванова за втори път се срещна с председателя Лидия Руменова и членовете на българската Сметна палата.

 Лидия Руменова запозна българския представител в ЕСП със свършената работа за това кратко време. Работихме с голямо напрежение, за да се справим с изискванията на новия Закон за Сметната палата, посочи тя. Конструирахме институцията, като е създадено и специализирано отделение за одит на евросредствата, подготвихме наръчника за одитната дейност, който ще бъде приет окончателно през следващата седмица. Съвсем скоро ще е готов докладът за одита на политическите партии. Предстои да приключим и с финансовите одити и заверките на годишните финансови отчети на разпоредителите с бюджетни средства.

Тя припомни, че по действащия  нов закон Сметната палата отново одитира общините с под 10 млн. лв. бюджет, които бяха изключени от обхвата на заверките по отменения закон. За съжаление констатираме, че отчетността в малките общини много се е влошила през тези 3,5 години, когато не са били одитирани, посочи  г-жа Руменова. Тя даде пример с община със 7 млн. лв. бюджет, при който одиторите са открили несъответствия, т.е. неправилни осчетоводявания за 4,5 млн. лв.      

Сметната палата ще изпрати доклад  с анализ на резултатите от финансовите одити и заверките на годишните финансови отчети на общините на министъра на финансите и на Националното сдружение на общините в България.

Членът на Сметната палата Тома Дончев посочи основните акценти в работата на Сметната палата по одит на средства от фондове и програми на ЕС. Той посочи, че Сметната палата извършва в момента одит на административния капацитет на органите за управление на средства от Европейския съюз, който ще приключи в средата на 2015 г. За догодина се предвижда и одит  на изпълнение на целите на Оперативните програми.

България не е лош пример по усвояването на евросредства, но има предизвикателства, работа и отговорности, заяви Илиана Иванова при представянето на доклада за изпълнението европейския бюджет за 2013 г., като акцентира на оценките в него, отнасящи се до страната ни.

България е получила 1,977 млрд. евро от ЕС през 2013 г. и е в златната среда по брутно получени средства от Европейския съюз и на 5-то място, ако те се сметнат спрямо брутния национален доход. Най-голям дял, както и при другите държави, са средствата за кохезионна политика и природни ресурси и земеделие. България дори е на 4-то място след балтийските държави по салдо между получени и платени към европейския бюджет средства като процент от брутния национален доход. Рискът за плащания в областта на земеделието е 7% за България, при 3.3% средно за ЕС, а рискът при кохезионните плащания е 1.3%, при средни 2.8% за ЕС.

По усвояемост на средства за кохезионна политика и земеделие България заема места малко под средното (съответно 56% - при средна стойност за ЕС 69%, и 65% - при средна стойност за ЕС 69%). Нито една страна членка обаче не е усвоила 100 % средствата и според изследване на Европейския парламент общите причини са недостатъчен административен капацитет и финансови проблеми при националното съфинансиране, породени от кризата и политическа нестабилност, подчерта Илиана Иванова.  

Одиторите на ЕСП са установили съществени грешки и отклонения, които са 4.7% от европейския бюджет и те са открити във всички разходни области с изключение на административните разходи.  Няма страна, която да усвоява евросредства и да не греши, каза още Илиана Иванова.

Председателят Лидия Руменова и членовете на Сметната палата, и членът на ЕСП Илияна Иванова изтъкнаха взаимната полезност на тази среща и заявиха желание за още по-интензивни контакти и сътрудничество.