25.10.2005 г.

Честване по повод 125 години от приемането на първия закон за Върховната сметна палата

25.10.2005 г.

На 25 октомври 2005 г. бе отпразнувана 125-годишнината от приемането на първия закон за Върховната сметна палата.

Тържеството по случай годишнината се проведе в зала "Света София" в сградата на Народното събрание. То започна с кратък видеофилм, разказващ в снимки и с архивни материали историята на Сметната палата в периода 1880-1947 г.

Българската сметна палата е с дълбоки корени, от нейното създаване досега тя отстоява европейския дух и неговите измерения, заяви в словото си председателят на Върховната одитна институция проф. Валери Димитров.  Той каза, че цялата летопис на Сметната палата убеждава обществото колко необходима е тя за него като институция. Проф. Димитров заяви, че ще бъдат положени всички необходими усилия българската Сметна палата да се радва на висок авторитет в страната и в чужбина.

Той обяви също, че с решение на колегията на Сметната палата от 18 октомври 2005 г. се награждават с почетния знак на Сметната палата – златен плакет, неговият предшественик – доц. д-р Георги Николов, и екипа му, за достойния им принос във възстановяването и развитието на институцията в новите демократични условия.

Доц. д-р Георги Николов, председател на Сметната палата на Република България от 1995 до 2005 г., благодари на целия одиторски състав за подкрепата, която е имал в трудните години на възстановяването на институцията.

Приветствия към Сметната палата поднесоха г-жа Ала Попеску, председател на Сметната палата на Република Молдова, г-н Найджъл Пени, съветник в Сметната палата на Обединеното кралств, д-р Пал Чаподи, главен секретар на Сметната палата на Република Унгария, и г-жа Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в България.  

Поздравителни адреси по повод юбилея на Сметната палата са изпратени от президента на Република България Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, министри и ръководители на други Върховни одитни институции и международни организации.

В концертната част със свои изпълнения участваха Теодосий Спасов - кавал, Йосиф Радионов – пиано, Анатолий Кръстев – виолончело, Майер Франк - цигулка, Симеон Щерев – флейта, и Антони Дончев - пиано, актьорите Нона, Нети и Васил Михайлов.

Летописът на Върховната одитна институция на България от приемането на първия закон досега можеше да се проследи на организираната във фоайето пред зала "Св. София" експозиция, посветена на юбилея. Изложбата е съвместно дело на Главно управление на архивите при Министерския съвет и Сметната палата на Република България.