25.05.2017 г.

Сметната палата на Република България е избрана за одитор на ЕВРОСАЙ за периода 2017-2019 г. по време на Х-я конгрес на организацията, който се проведе в Истанбул, Турция, от 22 до 24 май 2017 г.  Нашата кандидатура подкрепиха 25 от участващите на конгреса 40 върховни одитни институции (ВОИ).  

България е член на ЕВРОСАЙ от 1990 г., а българската Сметна палата – от 2002 г., но сега за първи път заема мандатен пост в организацията, в която членуват ВОИ на 49 страни от Европа и Европейската сметна палата.

Делегацията ни на конгреса бе водена от председателя на българската Сметна палата Цветан Цветков.

Съгласно Устава на ЕВРОСАЙ външните й одитори трябва да са двама. Другият  външен одитор е ВОИ на Хърватска, която отново бе избрана за тази позиция на Х-я конгрес, след като предходният й мандат приключи, както и този на ВОИ на Израел. 

Според финансовите правила на ЕВРОСАЙ мандатът на одиторите е 3-годишен и включва финансовата година, в която са избрани и следващите две години.

Одиторите проверяват отчетите и финансовото управление на ЕВРОСАЙ и докладват за резултатите от него на нейния Управителен съвет и пред конгреса.

Основната цел на ЕВРОСАЙ е да съдейства за развитието на сътрудничеството между ВОИ‚ както и да способства за обмен на информация и документация‚ изследвания в областта на контрола на държавните финанси‚ унификация на терминологията във финансовия контрол.