07.03.2017 г.

Сметната палата започна два одита - Ефективност и ефикасност на мерките, предприети от националните и местните власти за борба срещу основните източници на  замърсяване на атмосферния въздух в големите градове и Енергийна ефективност в публичния сектор. Първият одит се извършва координирано заедно със 17 върховни одитни институции на европейски страни, сред които Холандия, Полша, Испания, Швейцария, Германия, Франция, Европейската сметна палата, а вторият e със седем върховни одитни институции - на Белгия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Португалия и Словакия. Темите на одитите са важни и значими не само за България, но и за голяма част от европейските държави и затова националните сметни палати обединяват усилията си в намирането на общи решения.

Двата одита се извършват в рамките на сътрудничеството в Европейската организация на върховните одитни институции - ЕВРОСАЙ, на която българската върховна одитна институция - Сметната палата, става член на днешната дата - 7 март, преди 15 години (2002 г.). В ЕВРОСАЙ членуват върховните одитни институции на 49 страни и Европейската сметна палата.

Одитите в рамките на ЕВРОСАЙ се извършват по единна методология, с уточнени подходи при събиране на доказателства и при докладването. Така в  професионалната общност се споделят опит и добри практики, одиторите допълват познанията и експертизата си. В същото време резултатът от тези съвместни усилия води и до промяна в европейски регламенти и директиви. ЕВРОСАЙ има единна база данни за извършени одити на всички свои членове.

Професионалното сътрудничество в ЕВРОСАЙ е организирано в отделни работни групи, фокусирани върху различни области. Българската Сметна палата участва с представители в работата на три от тях – по одит на околната среда, по одит на средствата за преодоляване на последиците от бедствия и аварии и по ІТ одит, като България е била домакин на срещи на първите две работни групи. 

За 15 години членство в ЕВРОСАЙ българската Сметна палата е участвала активно в изпълнението на международни координирани одити съвместно с европейските върховни одитни институции и Европейската сметна палата в следните сфери:

- Опростяване на регламентите по Структурните фондове;

- Адаптационните мерки във връзка с изменението в климата;

- Ефективност на прилагане на европейското законодателство относно превози на отпадъци;

- Управлението на националните паркове;

- Производство и използване на биогорива;

- Превенция и реакция при възникване на горските пожари;

- Програми,насочени към увеличаване на заетостта на хора с увреждания;

- Изпълнение на Букурещката конвенция за защита на Черно море;

- Разходи за контрол и одит от Структурните фондове на ЕС;

- Управленски информационни системи за държавния, държавно гарантирания и общинския дълг.

 Членството на българската Сметна палата в ЕВРОСАЙ допринесе за повишаването на качеството на одитната й дейност, за развитието на професионалните познания и умения на одиторите и за утвърждаването й като институция, призвана да подпомага доброто управление на публичните средства - национални и европейски.