13.07.2005 г.

България получава право да има член в Международния борд на одиторите на НАТО

13.07.2005 г.

България първа от новите страни в алианса получава право да излъчи свой кандидат за представител в Международния борд на одиторите на НАТО. Това ще стане още през януари 2006 г., съобщи лично председателят на Международния борд на одиторите на НАТО Дейвид Удуърд, който е на посещение в България. Той се срещна с председателя и членовете на българската Сметна палата и български одитори.

Международният борд на одиторите на НАТО е одитният орган на алианса. Той се състои от председател и петима членове от държавите членки на ротационен принцип. В момента това са представители от одитните институции на Великобритания, Норвегия, Дания, Холандия, САЩ и Люксембург. Членовете имат независим статут и се предлагат от държавите членки. Назначават се от Съвета на НАТО и отговарят пред него.

Бордът има още 19 одитори, сред които трима са старши, и административен персонал. Български одитори ще могат да се включат също и сред този екип, добави г-н Удуърд. Той посочи, че сега международната одитна организация изпитва недостиг на специалисти поради значително увеличаване на средствата, които трябва да се контролират и повишените очаквания към контрола. Средствата, които бордът одитира годишно, са нараснали от 4,8 млрд. евро за 1995 г. на 8,4 млрд. евро за 2005 г.

Бордът извършва финансов контрол на органите на НАТО (военни командвания, производствени и логистични организации и др.), а също така и на разходите по съвместно финансираната инфраструктурна програма на НАТО (въздушни бази, тръбопроводи, нови щабквартири и др.).

На България й предстои да осъществява проекти по инфраструктурната програма в близките години и тогава те също ще бъдат одитирани от борда, поясни председателят на Международния борд на одиторите на НАТО.

Повече снимки може да видите тук