17.02.2023 г.

Председателят на Сметната палата Горица Грънчарова - Кожарева връчи почетния плакет на институцията на генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев на среща, в която участва и заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров.

Наградата се присъжда по случай 125-годишнината на БТА. Българската телеграфна агенция и Сметната палата поддържат и развиват ефективно сътрудничество през годините, като агенцията отразява достоверно и всеобхватно резултатите от дейността на институцията, се посочва в поздравителния адрес. Така БТА съдейства активно за осигуряване на висока информираност на гражданите за работата на Сметната палата, за нейната роля, значение и постижения, както и възможност за упражняване на обществен контрол върху публичния сектор чрез публичност и прозрачност на извършените от нея одити, се изтъква още в адреса.

Като независими институции Сметната палата и БТА са призвани да работят в интерес на обществото и държавата чрез знанието за истината и истинските новини, каза г-жа Грънчарова-Кожарева. Тя посочи, че БТА е критерий за надежност, достоверност, прецизност и яснота на информацията и Сметната палата и в бъдеще ще разчита на нея за обективно огласяване на одитните си доклади.

БТА осигурява информираност за различни сфери, Сметната палата – за публичните средства, каза също и Кирил Вълчев, като благодари за отличието. Той сподели с ръководството на Сметната палата за постигнатия успех за осигуряване на 100% финансиране на агенцията от държавата, което е гаранция за обективност на новините, и за присъствието им и в малките селища, и в чужбина. Държим разходите ни да са целесъобразни, ефективни и ефикасни, но същевременно при спазването на правилата  да има смисъл и здрав разум, особено при извънредни ситуации и Сметната палата е добрият пример за всички бюджетни организации, смята шефът на БТА.

Още по темата:

https://bta.bg/bg/news/economy/408653-predsedatelyat-na-smetnata-palata-goritsa-grancharova-kozhareva-vrachi-pochet

https://bta.bg/bg/news/bulgaria/408621-bta-e-moshten-i-chist-izvor-ot-koyto-mozhe-da-se-cherpi-informatsiya-uvereno-i-