20.12.2020 г.

В деня на професионалния празник на Сметната палата – 20 декември, Българската национална телевизия излъчи документален филм, посветен на историята на институцията, която започва преди 140 години, и на нейното възстановяване - преди 25 години.

Филмът проследява най-важните моменти от създаването на Върховната сметна палата през 1880 г. като един от първите стожери на модерната държавност у нас,  постепенното разширяване на нейните правомощия до степен, която малко подобни институции в Европа имат по това време,  и превръщането и в значим фактор за стопанския възход на България през първите десетилетия на миналия век. Документалният разказ запознава зрителите както с ярките и значими личности, управлявали институцията или работили в нея през периода от 1880 г. до 1947 г., така и с напълно непознати имена, допринесли със своята честност и професионализъм за изграждането на респект и уважение към Върховната сметна палата в българското общество. Тези хора са били различни по образование, характер и политическа принадлежност, но са се работили  всеотдайно с една цел - бюджетните средства да се разходват в интерес на гражданите.

Филмовата история проследява също и закриването на институцията по времето на тоталитаризма, както и възраждането й през 1995 година, с което се възстановяват традициите на бюджетния контрол в България.

"Духовността на цифрите" е филм не за държавни и финансови актове, сметки и цифри, а за принципите, ръководили хилядите нейни служители - независимост, безпристрастност, почтеност, добросъвестност, публичност, прозрачност, доверие. Сценарист на филма е Павлина Делчева, режисьор Николай Василев, оператор Недялко Данов.