21.10.2022 г.

 

Как борбата срещу корупцията да бъде ефективна през фокуса на добрите практики при одитирането на политически парти и кампании, бе темата на семинара, в който участваха одитори от българската Сметна палата и водещи европейски експерти по темата, за да споделят опита си в областта на политическото финансиране, неговия контрол и електоралните системи. Семинарът се състоя на 20 и 21 октомври 2022 г. с подкрепата на Българския институт за правни инициативи.

„В нашите одити се натъкваме на индикации за измама и съмнения за престъпления и търсим непрекъснато ефективни методи за противодействие. През годините развихме способността да извършваме качествени одити на финансирането на политическите партии и на предизборните кампании – област, нехарактерна за дейността на част от ВОИ. Дълго време ВОИ бяха встрани и от темата за корупцията, с която се занимават други отговорни органи, но тази позиция бе преосмислена“. Това каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков и пожела на одиторите да имат куража да се борят с негативните практики, с които се сблъскват по време на одитите, като прилагат професионално методологията за извършване на одит, да имат и изострени сетива за улавянето на съмнения за злоупотреби и измама.

Видеообръщение към участниците в семинара бе излъчено от Чад Викъри, вицепрезидент в Международната фондация за изборни системи.

Различните дефиниции за корупция и необходимостта от обща концепция у нас по въпроса, както и особености в правните и обществени аспекти на деянието представи Цветомир Тодоров, правен съветник в Български институт за правни инициативи.

Д-р Магнус Oман - регионален директор за Европа на Международната фондация за изборни системи, с международен опит в подкрепата на инициативи за политическо финансиране в повече от 45 страни, представи сравнителни аспекти на институционалните правомощия във връзка със злоупотреба с публичен ресурс за политически цели. Той формулира различни видове законови регулации за противодействие на злоупотреби с държавен ресурс, както и примери за използването им в държави в Европа. Бе подчертано, че силните и ефективни надзорни институции, с достатъчно правомощия, са от решаващо значение за наблюдение и одитиране на разходването на държавните средства.

Политическото финансиране като паричен цикъл и неговите основни елементи, международните стандарти, както и различни подходи и добри практики в областта на отчетността на финансите на политическите субекти представи Барбара Стоунстрийт - експерт по право и политическо финансиране във Френската национална комисия за проверка на финансирането на предизборните кампании и финансирането на политическите партии.  

Разгледани бяха отделни примери за прагове на докладване при отчитане на политическите финанси в европейски страни – лимити за дарения, прагове за отчитането им, крайни срокове и др., както и поддържането на електронни системи за отчитане и оповестяване на приходи и разходи от политически партии и кандидати. 

Двамата експерти с международен опит дадоха примери от Европа и в световен мащаб за различни надзорни институции за предотвратяване и ограничаване на злоупотребите с държавни средства и по-специално в областта на политическото финансиране, като бяха анализирани техни предимства и недостатъци. Подчертано бе, че не само отчитането на политическите субекти и предизборни кампании пред надзорния орган, но и публичността и прозрачността на техните отчети и финанси пред обществото, са задължителни елементи от ефективността на този процес.

През втория ден се проведоха две дискусии – едната бе по нормативните и практически предизвикателства при отчитането на предизборните кампании във връзка с инициативните комитети и коалициите, с модератор д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи, а втората бе по Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата в частта за идентифициране и докладване на данни (индикатори) за измами“