15.04.2021 г.

Българската Сметна палата бе избрана за втори път за одитор на ЕВРОСАЙ от XI-я Конгрес на европейската организация на Върховните одитни институции. Тя получи 44 гласа „ за“ , нито един „против“ и само три „въздържали се“  при гласуването от членовете на ЕВРОСАЙ.

XI-ят Конгрес на ЕВРОСАЙ се проведе изцяло в онлайн среда заради пандемичната обстановка в света, предизвикана от коронавируса. Домакините предвиждат и физическа среща, която да се проведе през 2022 г в Чехия. Той започна с 53-та среща на управителния съвет на ЕВРОСАЙ, а официалната част бе открита от Милослав Кала, председател на ВОИ на Чехия като домакин на събитието.

В приветствието си Милослав Кала изрази гордостта си, че общността на ЕВРОСАЙ е посрещнала предизвикателствата на пандемията с много  иновативни инициативи и съвместни усилия и призова за продължаващо сътрудничество и вдъхновение.

Председателят на ВОИ на Турция Сейт Ахмет Баш като досегашен председател на ЕВРОСАЙ отчете изпълнението на програмата за председателството на ЕВРОСАЙ за периода 2017-2021 г. Той подчерта, че ЕВРОСАЙ е въвел гъвкав подход на работа в условията на пандемията чрез дистанционни срещи, онлайн обучения и други съвместни усилия, като въпреки предизвикателствата, организацията до голяма степен е изпълнила стратегическите си цели за периода. По атрактивен начин бе предаден символът на председателството на ЕВРОСАЙ от ВОИ на Турция на ВОИ на Чехия.

Доклад за дейността на ЕВРОСАЙ за периода 2017 – 2021 г. бе представен от Мария Хосе де ла Фуенте – председател на ВОИ на Испания и Генерален секретар на ЕВРОСАЙ. Представени бяха доклади от ВОИ на Турция, Чехия, Германия, Полша и Швеция за изпълнението на стратегическите цели на организацията, като специално бяха споменати определени инициативи за сътрудничество, създаването на ръководство за добри практики и 28 проекта за развитие на капацитета.

Актуализиран бе уставът на ЕВРОСАЙ, като за член на организацията бе приета ВОИ на Косово.

ВОИ  на Естония,  Полша, Украйна, Литва и Португалия представиха доклади за дейността на работните групи по ИТ одит, одит на околната среда, одит на средствата за преодоляване на последиците от бедствия и аварии и одит на общините, както и на оперативната група по одит и етика за периода 2017-2021 г..

Одобрени бяха и промени в бюджета на ЕВРОСАЙ за периода 2022-2024 г., както и бе гласувано да бъде извършена актуализация на Стратегическия план на ЕВРОСАЙ.

За домакин на следващия Конгрес на ЕВРОСАЙ през 2024 г. бе избрана ВОИ на Израел, която ще бъде и следващият председател на организацията за периода 2024-2027 г.