30.09.2003 г.

Акад. Благовест Сендов бе награден от Сметната палата за особени заслуги в подкрепа на дейността й

30.09.2003 г.

С решение на Сметната палата, на нейно заседание днес бе награден със символа и плакета на Върховната одитна институция акад. Благовест Сендов, заместник-председател на 39-то Народно събрание.

Наградата му се присъжда  за особени заслуги за приемането на Закона за Сметната палата от 1995 г. и оказваната подкрепа на дейността на институцията.

Председателят на Сметната палата доц. д-р Георги Николов връчи на академик Благовест Сендов символа и плакета на Сметната палата.

Трогнат съм от вашето решение, приемам го с чувство за изпълнен дълг към България, свързан със създаването на Сметната палата, каза акад. Сендов. Той заяви, че още с встъпването си в длъжност като председател на 37-то Народно събрание е смятал, че ако не успее да наложи приемането на този закон, няма да си е свършил напълно работата.

Приемането на закона не беше тривиално, както казваме ние, математиците, припомни още акад. Сендов. След силно настояване от моя страна законопроектът влезе в пленарна зала и започна да се разглежда, но тъй като никое правителство не обича институцията Сметна палата, по-късно се взе решение да се отложи приемането на законопроекта, разказа той. Тогава акад. Сендов инициирал среща в кабинета си с представители на парламентарната група на мнозинството и правителството и заявил, че ако се отложи приемането на закона, ще си подаде оставката като председател на Народното събрание.

Сметната палата заработи успешно и това е постижение на България, изтъкна акад. Сендов при получаването на наградата.

Председателят на Сметната палата доц. д-р Георги Николов заяви, че има нещо символично във факта, че академик Сендов е ръководил заседанието на 39-то Народно събрание преди няколко дни, на което са били гласувани на първо четене последните промени в закона и са били подкрепени единодушно от депутатите. Надявам се, че парламентът ще направи това и при второто гласуване, добави доц. Николов.