06.10.2023 г.

 

В Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК), поддържан от Сметната палата, досега на 06.10.2023 г. е постъпила информация за направени 182 дарения от физически лица за изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври 2023 г. Даренията са на обща стойност 735 373 лв., от тях парични са 732 341 лв., а непарични - 3 032 лв.

Финансиранията със средства от кандидати/членове на инициативни комитети, постъпили като информация в ЕРИК до същия момент, са 271, на обща стойност 604 081 лв.  От тях парични са 449 015 лв., а непарични - 155 066 лв.

Информацията в ЕРИК е динамична, регистърът е публичен и всеки гражданин може да се информира по всяко време от него за финансирането на предизборната кампания, като по този начин се осигурява необходимата й публичност и прозрачност.

Сметната палата напомня, че по време на предизборната кампания партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да изпращат в 7-дневен срок всяка новопостъпила  информация по чл. 171, ал. 2 от ИК за включване в ЕРИК, а именно:

1. Трите имена, ЕГН и адрес на дарителите, видът, целта, размерът или стойността на направените дарения;

2. Трите имена и ЕГН на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размерът на средствата;

3. Декларациите за произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо  лице  надхвърля една минимална работна заплата;

4. Декларациите за произхода на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато размерът на средствата надхвърли една минимална работна заплата;

5. Наименованията на социологическите и рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които участникът работи.

Когато общият размер на дарението от едно физическо лице надхвърли една минимална работна заплата (780 лв. за 2023 г.), дарителят е длъжен да представи декларация по образец за произхода на дарените средства. Същото изискване има и когато общият размер на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, надхвърли една минимална работна заплата, той представя декларация по образец за произхода на средствата.

Декларацията се подава:

- пред политическата партия;

- за коалиция - пред партията, определена да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията;

- за инициативен комитет - пред лицето, което отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност, свързани с предизборната кампания.

Образците на декларации за произход на дарени/предоставени средства са публикувани в ЕРИК, както и на интернет страницата на Сметната палата в раздел „Контрол-избори“, „Подаване на информация за Единния регистър по Изборния кодекс“. В декларациите се съдържат подробни указания и изисквания за попълването им.

За своевременно и надеждно изпращане на информацията за ЕРИК, Сметната палата осигурява възможност участниците в изборите да я подават по два начина: 1. чрез попълване на данните директно в ЕРИК и подписване с електронен подпис; 2. чрез изпращане на хартиен и електронен носител по пощата или с куриерска служба.

Подробна информация за всички задължения на участниците в изборите към Сметната палата може да намерите на изготвената от институцията информационна брошура.