14.04.2014 г.

От регистрираните 177 политически партии, 163 подадоха в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2013 г., като спазиха срока по Закона за политическите партии, който изтече до 31 март т. г. Не са подали годишни финансови отчети 8 партии. Други 4 партии са прекратени, а 2 са новорегистрирани и затова нямат отчети за дейността си.

Сметната палата публикува списък на партии, чиито годишни финансови отчети за 2013 г. са представени в срок и отговарят на изисквания за форма, съдържание и начин на представяне, както и самите отчети и списъци с дарителите им.

Публикуван е и списък на партиите, които не са представили отчетите си за 2013 г.

Съгласно Закона за политическите партии на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв.

При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети в Сметната палата политическите партии губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители.

В  6-месечен срок от изтичането на срока за получаване на годишните финансови отчети Сметната палата извършва одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които през предходната година са:

-получавали държавна субсидия;

-ползвали предоставени им помещения - държавна или общинска собственост;
-участвали в избори, ако такива са провеждани.