30.05.2020 г.

Интервю на Лидия Руменова, председател на Сметната палата през периода 2014-2015 г. в съвместната рубрика на Дарик Радио и Сметната палата, посветена на 140 години от създаването на Върховната одитна институция и 25 години от възстановяването й.

Лидия Руменова постави въпроса за независимостта на Сметната палата, за което е необходима политическа воля, така че да не се стига до преждевременно прекратяване на мандати, както и институцията да има финансова независимост.

Сметната палата трябва да бъде основен партньор при разработването на бюджета като в много страни, тъй като тя констатира случаите, в които има пропуски, нарушения или нецелесъобразно изразходване на средства и това би следвало да послужи като основа на Народното събрание в новия бюджетен процес, заяви Лидия Руменова. Необходимо е да се обсъжда изпълнението на бюджета, а не само приемането му.

Тя определи одиторите в институцията като компетентни, знаещи и можещи професионалисти, като поздрави колегите си от Сметната палата за тяхната самоотвержена работа и по случай юбилеите.

https://darikradio.bg/lidia-rumenova-v-sedmicata.html