27.06.2020 г.

Българската Сметна палата е един от примерите за прекрасно сътрудничество и координация през годините с Европейката сметна палата (ЕСП). Това каза членът на ЕСП Илиана Иванова в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио в рубриката, посветена на 140-та годишнина от създаването и 25-та годишнина от възстановяването на българската Сметна палата.

Илиана Иванова припомни, че ЕСП и българската ВОИ са провели съвместно кръгла маса, посветена на младежката безработица, и конференция за прилагането на финансовите инструменти. Тя изтъкна още, че българската Сметна палата е първата, която организира форум на високо равнище в рамките на българското европредседателство  с участието на ВОИ от Европа и ЕСП и този пример бе последван от всички страни по-късно начело на Съвета на ЕС. Благодаря специално на председателя Цветан Цветков за неуморната работа и за това сътрудничество, каза Илиана Иванова.

Тя разказва как работи ЕСП в условията на коронавирусната пандемия. 

В момента не може да се каже точно по каква формула ще се разпределят средствата по новата програма от 55 млрд. евро в помощ на страните заради коронавируса. ЕСП, която проверява как ЕК изразходва европейския бюджет, ще настоява за прозрачност и отчетност. Спекулация е обаче, че разпределението им ще е на базата на брой заболели и починали от вируса, това ще бъде според други показатели като намаление на БВП, равнище на безработица и на младежка безработица, т.е. на икономическо състояние на държавите.

Една част от финансовите средства ще бъдат грантове, една част ще бъдат заеми, посочи още Илиана Иванова.

Цялото интервю можете да чуете на адрес:

https://darikradio.bg/iliana-ivanova-v-sedmicata.html#parent=show