17.03.2020 г.

Сметната палата е проверила 25 приватизационни сделки само през 1997 г. и при тях е установила неосъществени инвестиции за 1 млрд. лв., 6.5 млн. долара и 1.5 млн. германски марки. А общо проверките на приватизацията са били 75. Това съобщи доц. д-р Георги Николов в предаването "Седмицата" по Дарик радио в интервю от поредицата, посветена на 140-та годишнина от създаването на Сметната палата и 25-та годишнина от нейното възстановяване. Запознаването с нейната история е важно, за да знаят хората, че има кой да проверява публичните средства, и това е целта на инициативата на днешното ръководство на палатата.

Наливането на пари в здравеопазването без да се търси резултатност е друга слабост, констатирана и в онези първи години от Сметната палата, изтъкна доц. Николов. Сред ранните проверки на възстановената институция е и събираемостта на средствата от 31 бюджетни структури, като обобщеният доклад съдържал редица препоръки за отстраняване на слабости, си спомни той.

По време на 9 годишния първи мандат на Сметната палата са се сменили 3 правителства и още 2 служебни, 3-ма президенти и 3 Народни събрания и никоя от тези институции не ми се е бъркала, подчерта доц. Георги Николов.

За свой най-голям успех той смята имено това, че с колегите си са успели да изградят стабилна институция с професионално подготвени одитори и българската Сметната палата е станала член на международната организация на върховните одитни институции – ИНТОСАЙ. А с новия Закон от 2001 г. е въвела съвременните понятия одит, одитор и международните стандарти.

https://darikradio.bg/kak-smetnata-palata-kontrolira-izrazhodvaneto-na-sredstvata-pri-izvanredno-polozenie.html#parent=search