07.09.2022 г.

Днес е крайният срок, в който партиите и коалициите, регистрирани за участие в извънредните парламентарни избори, трябва да подадат декларации за своите дарители и сумите, които с получили от тях, съобщиха от Сметната палата.

От там предупреждават, че политическите формации, които не спазят срока ще бъдат глобени. Всеки граждани може да направи справка за направените дарения на сайта на националния одитор.

"До момента от 23 партии, 6 коалиции и 2 инициативни комитета, които участват в предизборната кампания за изборите на 2 октомври, само няколко партии са подали информация в единния регистър, като от тази информация са публикувани само 2 дарения, които са представени от една партия в размер на всяко едно от тях на 1250 лв. Ако не спазят изискванията на Изборния кодекс, на тях ще им бъдат наложени глоби, като те варират от 1000 до 10 000 лева", каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

 

https://bntnews.bg/news/predi-krainiya-srok-samo-nyakolko-partii-sa-podali-informaciya-za-dareniya-i-dariteli-1206764news.html