07.08.2023 г.

„Публичността е върховен принцип на одитните институции, което повишава доверието в тях. Това се отнася за всички международни одитни институции. Не трябва да забравяме, че публичните средства са на данъкоплатците и трябва да се пазят повече от личните. Аз лично за публичните финанси внимавам повече, отколкото за личните“.

Това заяви председателят на Сметната палата Димитър Главчев в интервю пред Илиана Беновска по Радио К2.

Димитър Главчев припомни, че на интернет страницата на Сметната палата се оповестява всеки одитен доклад с изключение на онези или на части от тях, които са предадени на прокуратурата заради съмнение за извършено престъпление.  „Не мисля, че много хора го знаят това, но има какво да се прочете“, каза председателят.

Той коментира и дело № 8, образувано в Конституционния съд по искане на тричленен състав на ВАС, което е за обявяване за противоконституционен на чл. 55, ал. 2 от Закона за Сметната палата. Текстът гласи, че окончателният одитен доклад на СП не може да бъде обжалван в съда. „Основанието е, че един доклад не е нормативен акт. И той наистина не е – от него не произтичат принудителни административни мерки. Ако падне този текст, представяте ли си какво ще стане във ВАС от дела, какво ще стане с дейността и на съдилищата, и на СП“, посочи господин Главчев. По думите му, не издържа тезата, че нямат защита тези, които са „пострадали“ от проверките на СП. Председателят прочете становище на проф. д-р Иван Стоянов, което е внесено в КС. То гласи следното: Отговорът на поставения в к.д. № 8/2023 г. въпрос е функция на правната същност на одитния доклад, издаван от органите на СП. За първообраза на одитния доклад – ревизионният акт за начет, има различни становища във финансовоправната литература /вж. по този въпрос Стоянов, Ив. Финансово/Бюджетно право. Седмо преработено и актуализирано изд. Кратък курс. Казуси. С., Сиела. 2021 с. 110-111 и цит. там лит./. С издадения одитен доклад компетентните органи на СП правят определени констатации. Срещу тези констатации одитираното лице има право да направи възражения в определен от ЗСП срок. С одитния доклад не се реализира никаква отговорност на одитираното лице. При наличие на данни за вреди и за нарушения органите на СП изпращат одитния доклад на съответния компетентен орган за търсене на имуществена или административнонаказателна отговорност /чл. 57, ал. 1 ЗСП/. И за двата вида отговорност са предвидени достатъчно гаранции, вкл. съдебен контрол /вж. Стоянов, Ив. Цит. съч., с. 196/.

„Смисълът на одитния доклад е да защитава собствениците, а не изпълнителите. Собствениците на публичните ресурси са данъкоплатците“, посочи още председателят на Сметната палата.

Главчев коментира и идеята си за създаването на Консултативен съвет, който ще осигури още повече прозрачност в работата на Сметната палата.  Който иска да участва в него, ще трябва да има нужната квалификация. Членовете може да са от неправителствени или съсловни организации, които ще помогнат за подобряване на качеството на работата на институцията. „Това, което съм предприел, е да се свържа с бившите председатели на СП. Ще бъде нещо като Съвет на председателите, сигурен съм, че могат да дават добри идеи. Почти всички ги познавам. От Европейската СП – г-жа Илияна Иванова сигурно няма да може да участва, тя ще е заета с друго, ще бъде еврокомисар. Но с предишния представител – Надежда Сандолова, съм се свързал“, каза Главчев. И припомни, че като председател на Народното събрание е правил опит за създаването на такъв Консултативен съвет с цел да се подобри качеството на работата. В него са били поканени най-добрите специалисти в областта на правото, а председател е бил проф. Огнян Герджиков.

Димитър Главчев отново увери, че не се предвижда „чистка“ в Сметната палата. „Първата ми задача бе хората да се успокоят, защото имаше необичайни събития за СП, които никога не са се случвали. Това води до притеснение сред служителите, където и да се случи“, каза председателят. Той коментира и работата на Сметната палата през последните месеци. Припомни, че от март 2023 г. досега е приключена огромна част от 57 забавени през годините одити, сред които има и два, поръчани от Народното събрание още през 2020 г. Останалите ще бъдат завършени до края на септември. Друг положителен факт от работата през последните месеци е проведеният изпит за одитори в рамките на Палатата, което ще даде възможност на млади хора да останат на работа в институцията.  Освен това са направени промени във вътрешните правила на СП, които дават възможност за по-адекватни работни заплати за новопостъпили служители.

Цялото интервю на Димитър Главчев - във видеото:

https://youtu.be/2MM2wMDQEJg