14.01.2016 г.

Достъпът до имуществените декларации на лицата по чл. 2, ал. 1 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, подадени пред Публичния регистър през 2015 г., е осигурен чрез „Регистър на лица, заемащи висши държавни длъжности” . След влизане в регистъра се кликва на „Публикуване в края на годината, За 2015 г.

Публикацията в края на годината съдържа цялостна информация за всички  имуществени декларации, подадени през 2015 г., пред Публичния регистър.

В публикацията са включени и имуществените декларации на лицата по чл. 2, ал. 1, т. 29 от закона - кметове и заместник - кметове на общини, кметове и заместник - кметове на райони, както и председатели на общински съвети, участвали в изборите за местна власт, проведени на 25 октомври 2015 г., както следва:

            * финални декларации - 421;

            * встъпителни декларации - 455.

Декларации в законоустановените срокове за периода от 9 юни до 30 декември 2015 г. не са подали общо 26 задължени лица.

В случаите на неподаване на декларация от лицата, попадащи в обхвата на закона, Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".

Резултатите от извършените последващи ревизии от Националната агенция за приходите се публикуват в раздел „Публичност на имуществото” - Отговори от НАП, на интернет страницата на Сметната палата.

Публичният регистър на Сметната палата стана на 10 години

Сметната палата през 2016 г. отбелязва десет години от създаването на Публичния регистър. Публичният регистър е създаден към председателя на Сметната палата и е отговорен за деклариране на имуществото, доходите и разходите на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности в Република България.

След настъпилите промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности (в сила от 01.01.2007 г.) и досега, Сметната палата е изградила добре функционираща електронна система на деклариране и механизъм на проверка на имуществените декларации, чрез които се осигурява прозрачност на имуществото на лицата, заемащи висши публични длъжности в Република България. Системата за деклариране на имуществото, е създадена с цел да се предотврати и подпомогне борбата с корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, да се увеличи прозрачността и доверието на обществото към публичните личности, чрез разкриване на имуществото им.

«...Оповестяването на имущество на около 15 000 лица, заемащи висши държавни и други длъжности, включително и на техните съгрузи и ненавършили пълнолетие деца се счита за полезно и изгодно за заздравяване на прозрачността и отчетността на българските публични институции, включително и законодателната власт. Счита се, че системата насърчава самодисциплина...» се казва в Доклад за оценка на България в рамките на Четвъртия кръг на мониторинга на GRECO - „Група държави срещу корупцията” към Съвета на Европа на тема „Превенция на корупцията по отношение на народните представители, съдиите и прокурорите”, приет от GRECO по време на 67-та й пленарна сесия през месец март 2015 г.

Сравнително добрата законодателна рамка на системите на деклариране и проверка на имуществото са считани за основни елементи на политиката за борба с корупцията в Репулика България. Сметната палата е изградила системата за деклариране и механизма на проверките на имуществените декларации, прилагайки на практика всички изисквания на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности.