22.08.2016 г.

Сметната палата изпрати на прокуратурата одитните доклади за извършените одити:

-           за съответствие при финансовото управление в община Левски за периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2014 г.

-          и  за извършен одит на възлагането и изпълнението на обществени поръчки в Община Рудозем за периода от 01.01.2013 г. до 31.12.2014 г.

Член 58 ал. 1 от Закона за Сметната палата (ЗСП) регламентира, че Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на прокуратурата при наличие на данни за престъпление. Съгласно чл. 58, ал. 3, Сметната палата не може да огласява данни от доклад, изпратен на прокуратурата, до приключване на наказателното производство. Затова Сметната палата публикува на интернет страницата си двата одитни доклада без частите, които са изпратени на прокуратурата.  

В частите за нарушенията в областта на обществените поръчки докладите са  изпратени на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки.  Те са изпратени съответно и на кметовете на двете общини и на общинските съвети.

Докладът за извършения одит на възлагането и изпълнението на обществени поръчки в Община Рудозем и материалите към него са изпратени и на Агенцията за държавна финансова инспекция (съгл. чл. 57 ал. 1 от ЗСП) и на специализираните органи за превенция и борба с измамите и корупцията на Европейския съюз: Европейската служба за борба с измамите и Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (съгл. чл. 58 ал. 4 от ЗСП).