27.06.2013 г.
В Сметната палата постъпват многобройни запитвания от новите задължени лица, за които от 26.03.2013 г. възникна задължение да декларират доходите и имуществото си пред Публичния регистър на Сметната палата. Въпросите са свързани с възможността за подаване на встъпителна декларация след изтичането на определения в закона срок за това.

Тъй като целта на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор е да се осигури публичност на информацията за доходите и имуществото на задължените по него лица, Сметната палата приема, че тази цел ще бъде постигната и чрез подаване, и съответно публикуване на декларациите в Регистъра на лицата, заемащи висши държавни длъжности, след срока, определен в закона.

В тази връзка новозадължените лица могат да подадат декларация и към настоящия момент. Сметната палата приканва желаещите да се възползват от тази възможност  и да го направят в максимално кратък срок.

Сметната палата обяви 1386 лица, които не са подали декларации в законоустановения срок, който изтече на 09.04.2013 г. Причините за това са свързани както със значителния брой лица, за които възникна задължение за деклариране на доходи и имущество, така и с определения кратък срок за изпълнението му. Голяма част от неподалите в срок декларации лица са членове на ръководни и/или контролни органи на политически партии (новозадължени лица по чл. 30, ал.3, във вр. с чл. 17, ал.1, т. 4 от Закона за политическите партии).