03.09.2023 г.

Музиката като лекарство за най-дълбоките рани в сърцата на три народа, музиката - като израз на благодарност, на помирение и на паметта между хората на три страни – България, Израел и Германия. На концерта в зала "България" по случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи специален гост бе председателят на Сметната палата Димитър Главчев. Събитието бе под патронажа на президента Румен Радев.

На емблематичната сцена се събраха музикални формации от България, Израел и Германия - Софийска филхармония и Капела Анима, Ашира хор Израел и Замир хор от Байройт.

Диригент на вечерта бе Ицхак Тавиор – популярен в цяла Европа пианист, диригент и композитор от Израел. В програмата бяха включени произведения на Брамс, Белини, както и на самия Ицках Тавиор, като център на програмата бе неговата Оратория за хор, солисти и оркестър “Предстоят последни дни”. Композиторът е дирижирал изпълнения в Германия по повод 60-годишнината на Израел, в сградите на ООН в Ню Йорк и Женева на международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Музикалният спектакъл бе част от специалните събития, посветени на огромната роля, която България изигра по време на Втората световна война, спасявайки българските евреи от Холокоста.