15.02.2007 г.

Омбудсманът и председателят на Сметната палата подписаха споразумение за взаимодействие и сътрудничество

15.02.2007 г.

Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев и председателят на Сметната палата Валери Димитров подписаха днес Споразумение за взаимодействие и сътрудничество, което обединява действията на двете институции за преодоляване на проявите на лоша администрация и незачитане на правата на гражданите от държавните и общинските органи.

Подписаното споразумение предвижда обмен на информация и съвместни действия, насочени към утвърждаване на правото на всеки гражданин на добро управление и добра администрация като обществена норма и правила за поведение на администрацията в цялата нейна йерархия. Омбудсманът и Сметната палата ще си сътрудничат и за преодоляване на случаи на лоша администрация; на слабости и недостатъци в системите за финансово управление и контрол в организациите от публичния сектор, както и при разглеждане на случаи, свързани с корупционни практики. Двете институции ще обменят информация за констатирани в резултат на проверки области с повишен риск от допускане на грешки, нарушения или нередности в административната дейност; ще изготвят съвместни предложения за промени в нормативната уредба и др.

Обща е волята на омбудсмана и Сметната палата чрез съчетаване на усилията си да допринесат за гарантирането на върховенството на закона и върховенството на правата на човека при функционирането на държавните и общинските органи и техните администрации.

"Взаимодействието между омбудсмана като носител на гражданския контрол и Сметната палата като контролен орган за спазване на финансовите правила в работата на държавните и общинските органи, има определящо значение за изграждането на една компетентна и човечна администрация в България" – категорични са Гиньо Ганев и Валери Димитров.

виж пълния текст на споразумението