02.03.2021 г.

Ако одиторът обича професията си, няма непреодолими и сложни препятствия за него. За младият одитор обаче е най-важно да успее да преодолее притесненията си и да има търпение и вяра, че ще овладее постепенно материята на одита с помощта на по-опитните колеги. Така председателят на Сметната палата Цветан Цветков отговори на въпрос кое е най-трудното в одиторската работа по време на онлайн срещата със студенти, която се проведе по инициатива на Сметната палата.

Цветан Цветков запозна подробно над 60 студенти и  преподаватели от 4 висши училища с работата на одитната институция, с възможностите за стаж в нея, както и за кариерно развитие след дипломиране. В срещата участваха представители на Университета за национално и световно стопанство, Стопанска академия – Свищов, Икономическия университет – Варна, и Висшето училище по застраховане и финанси. В нея взе участие и ръководството на Сметната палата.

Срещата бе организирана специално на 1 март, тъй като това е първият работен ден на Върховната сметна палата преди 140 години. Цветан Цветков разказа на студентите за най-забележителните моменти от нейната история през годините. Той ги запозна с облика на съвременната одитна институция, която фокусира дейността си върху проблемите на гражданите и обществото, реагира бързо и адекватно на предизвикателствата и е изцяло дигитализирана. Председателят на Сметната палата изтъкна пред студентите и предимствата на работата в одитната институция – цялостна представа за държавните структури, задълбочени знания по отделни теми и области, умения за обобщаване и анализ на информация, непрекъснато професионално развитие, възможност за кариера освен в институцията и навсякъде в публичния сектор.

Сметната палата има традиции в привличането на стаж на студенти и се надяваме след края на пандемията практиката да се възстанови, уточни председателят на Сметната палата, като посочи как може да се кандидатства за стажовете. Той разясни на студентите и какви са изискванията, за да започнат работа в институцията след завършването си.

Студентите задаваха различни въпроси, сред които как Сметната палата се справя с конкуренцията на частния сектор за привличане на кадри, как се придобиват различни видове сертификати, подпомагащи кариерното развитие в одиторската професия. В отговор на въпрос членът на Сметната палата Емил Евлогиев като представител на ИДЕС в ръководството разясни кой упражнява контрол над частните одиторски дружества.