06.04.2007

Проф. Валери Димитров помага на Държавната ревизорска институция на Черна Гора да утвърди  независимостта  си

06.04.2007 г.

Председателят на Сметната палата на Република България проф. Валери Димитров взе участие в международна конференция в Подгорица, Черна гора, на  тема "Ролята и положението на държавната ревизорска институция в системата на парламентарната демокрация в Конституцията на Черна гора". В конференцията участваха и представители на върховните одитни институции на Словения, Унгария, Хърватия и Македония.

Целта е Държавната ревизорска институция на Черна гора да получи адекватна конституционна позиция като орган за върховен държавен контрол на публичните финанси и аз съм удовлетворен, че бях поканен и имах възможност да споделя нашия опит, посочи при завръщането си от конференцията проф. Димитров.

Основният обсъждан въпрос в Подгорица е как новата Конституция на Черна гора, която в момента се пише, да гарантира независимостта на нейната върховна одитна институция. Конференцията прие съвместна декларация в подкрепа на това членовете на сената на Държавната ревизорска институция на Черна гора да се ползват със статут на съдии. Според проф. Валери Димитров това е много важно, защото те трябва да бъдат независими и да не могат да бъдат сменяни под партиен натиск.  

Черногорският вестник "Ден" цитира част от неговото изказване:

"Важно е в Конституцията да се дефинира Държавната ревизорска  институция като професионална институция, независима от останалите институции. Добра идея е членовете на сената на държавната ревизорска институция да имат съдебна независимост. Добра идея е членовете на сената да не могат да бъдат сменяни под партиен натиск. Проблемът не е дефиниран в българската конституция, където малко място е отредено на Върховната контролна институция ."

След 100 години Конституцията на Черна гора ще осигури самостоятелност на Държавната ревизорска институция и ще даде възможност тя да стане член на ИНТОСАЙ, посочи шефът на черногорския парламент Ранко Кривокапич при откриването на конференцията, цитиран във в. "Победа", който също отразява събитието.

Очаква се в края на годината на конгреса на ИНТОСАЙ в Мексико Черна гора да стане член на организацията.