12.05.2016

Студенти от втори и трети курс от специалността „Стопански и финансов контрол“ от Стопанска академия ‘Д. А. Ценов“ – Свищов, присъстваха на отворена част на заседание на Сметната палата.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков ги поздрави за уникалната възможност да гостуват на първото по рода си подобно заседание на Сметната палата за млади хора от Алма матер.  Той представи пред тях заместник-председателите Горица Грънчарова и Тошко Тодоров и членовете на Сметната палата Емил Евлогиев и проф. Георги Иванов, който е и техен преподавател.

Преди това г-н Цветков,  г-жа Грънчарова и проф. Иванов запознаха студентите с правомощията на Върховната одитна институция, организацията на одитната  й дейност и видовете одит, които извършва. Сметна палата е в крак със съвременните технологии за извършване на одит, като одиторите използват в работата си специализирани одитни софтуери, изтъкна г-н Цветков. Политиката на институцията е да привлича млади и професионално подготвени специалисти за бъдещи кадри и сте добре дошли при нас след дипломирането си, ако проявявате интерес към одиторската професия, им каза още той.

След „участието“ си в заседанието студентите разгледаха одитни досиета на приключили одити, и научиха за дейността на Сметната палата по Закона за политическите партии, Изборния кодекс и Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности. 

За да се доближат до дълголетната история на институцията, студентите  гледаха филма на Българска национална телевизия „Сметната палата – традиции и съвременност“. Те разгледаха и изложбата „135 години от създаването и 20 години от възстановяването на Сметната палата“, която през миналата година бе представена в Народното събрание във връзка с двете годишнини.

По традиция студентите се снимаха за спомен на председателското и заместник-председателските места в заседателната зала.