20.11.2014

Студенти по магистратура от специалностите „Счетоводство и контрол“ и „Финанси и банково дело“ от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посетиха Сметната палата.

Председателят на Сметната палата Лидия Руменова ги запозна с правомощията на Върховната одитна институция и организацията на одитната дейност.  Тя подчерта,  че сегашният състав на Сметната палата е изцяло експертен, защото е съставен от одитори с дългогодишен стаж в институцията и от специалисти в областта на контрола и финансите от научните среди и публичния сектор.  Г-жа Руменова разясни на студентите различните видове одити и обясни, че не винаги законосъобразно направените разходи означават, че са били ефективни и са допринесли за по-добро управление на дейността. Сметната палата ще наблегне в бъдеще на аналитичността в одитите си като един от приоритетите й и за целта вече е създаден специализиран отдел, каза още г-жа Руменова.

Студентите се запознаха с историята на Сметната палата и правомощията й във връзка със Закона за политическите партии, Изборния кодекс и Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности.  Те разгледаха и архивния исторически кът на институцията.