20.01.2015

Списъкът съдържа имената на лицата по чл.2, ал.1 от Закона за публичност на  имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД) , с ежегодна декларация или уведомление, подадени през 2014 г., както и имената на лицата с встъпителни и финални декларации, подадени от 01 декември 2013 г. до 07 ноември 2014 г., за които проверката по чл.7 от закона е приключила със заключение за несъответствие.

Списъкът е публикуван в съответствие с изискванията на ЗПИЛЗВДДД.

В 6-месечен срок след изтичане на срока за подаване на декларациите по чл.4, ал.1, Сметната палата извършва проверка по документи за достоверността на декларираните факти, които подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване пред държавните и общинските органи, органите на съдебната власт и други институции.

Проверката се основава на чл.7 от Закона. Методът на проверката включва съпоставяне на данните от имуществените декларации с информацията, получена от външните регистри. Общо 13 645 са проверените лица, заемащи висши държавни и други длъжности (включително техните съпрузи и ненавършили пълнолетие деца), подали ежегодни декларации и около 3 880 са проверените лица, които са подали встъпителни и финални декларации за периода 01 декември 2013 г. до 07 ноември 2014 г..

Списъкът със съставените констатации съдържа:

•146 заключения за несъответствия при ежегодните декларации  

38 заключения за несъответствия при встъпителните и финалните деклрации.

В случаите, когато е съставено заключение за несъответствие, председателят на Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".

В 7-дневен срок от получаване на резултатите от Националната агенция за приходите председателят на Сметната палата ги публикува на интернет страницата на Сметната палата в раздел „Публичност на имуществото” – „Резултати от НАП“.