07.11.2013

Сметната палата публикува отчетите на участниците в частичните избори на 29 септември 2013 г. в 7 общини за кметове на общини и кметове на кметства
В три общини са избирани кметове на общини, а 4 общини - кметове на кметства. Избори за кметове на общини са проведени в общините Белене, Гърмен и Трън. Избори за кметове на кметства са проведени в кметство Селча - община Девин, кметство Хлябово - община Тополовград, кметство Царимир - община Съединение, и кметство Шишманово - община Харманли.


Общо 13 са участниците в тези частични избори – политически партии, местни коалиции и инициативен комитет. Според Изборния кодекс всеки участник подава отделен отчет за всеки от изборите, в които участва. Например, определена партия подава толкова отчети, в колкото различни (частични в случая) избори е участвала.

Отчети са представени в срок от 8 политически партии, от 3 местни коалиции от партии и 1 инициативен комитет. Не е представен в срок отчетът на една политическа партия – Българска социалдемокрация, участник в частичните избори за смет на община Трън.

Отчетите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс. След като се влезе през банера на регистъра, се кликва последователно на “Година на провеждане на избори“, „2013“, „Частични избори за кметове на общини и кметове на кметства на 29 септември 2013 г.“, „Регистрирани участници“,  “Регистрирани участници в ОИК”. При влизането в подраздела се отварят имената на участниците в избори – партии, коалиции от партии или инициативни комитети, и срещу всеки от тях се кликва в колоната вдясно “Данни”. След това трябва да се кликне на бутон “Финансови отчети”, след което на знака „кламер“ за прикачен документ в колона „Отчет“.