27.11.2013

Отдавна стана традиция Сметната палата да дава възможност на български творци да представят своите оригинални художествени търсения и на тази традиция сме верни и днес. Това каза председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров, който откри изложбата “Модна графика и костюм“ на художника Гендони в сградата на Сметната палата.

В рамките на това събитие се случи и още едно, не по-малко вълнуващо - в присъствието на директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов  и с музика от вълшебните ръце на цигуларя Йосиф Радионов за първи път бе представена книгата на журналиста Димитър Сотиров „Гена Димитрова от А до Я“.

Сред гостите бе племенницата на оперната ни прима - Милена Стойкова, както и Сара Нора Кръстева, директор на балета на Софийската опера и балет, Светлин Ивелинов, директор на балета на Националния музикален театър, Росица Илиева, доцент по киномонтаж в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Тук бе и Николай Шаронов, асистент на главния художник на Болшой театър, обрал овациите на Ковънт гардън в Лондон за декорация и костюми на балета “Баядерка”, работил над проекти и за Алберт хол, и чийто творби са в колекцията на Държавния централен театрален музей.
 В сградата на Сметната палата на “Антим I” днес бе представена колекция картини с маслен пастел също на Гендони.  

Гендони  - Изложба „Модна графика и костюм”
Включва  модни и костюмни графики – проекти и илюстративни  композиции от различни периоди. По-голямата част от творбите са изпълнени с темпера върху картон. Представени са Костюмни  ескизи и проекти за колекции  „Висока мода” (Out Couture). Изкуството на модната илюстрация в днешно време е рядко срещан феномен, защото повечето  от съвременните дизайнери, включително и следвоенното поколение, имат бързи силуетни скици (наброски) или правят проектите си с помощта на графичните компютърни програми. Рисуваната модна илюстрация е все по-голяма рядкост. Костюмните проекти на Гендони притежават специфичен графичен стил с релефен и изящен детайл. Тяхната графична естетика надхвърля дизайнерската им стойност като проекти.

Гендони - Колекция картини  с маслен пастел
Представя колекция картини с маслен пастел. В днешно време не са много творците, които  посягат към техниката на  масления пастел – материал, който притежава уникална пластичност и колоритен заряд. Творбите са с разнообразна тематика, но свързващата нишка е уникалната стилистика, инспирирана от стиловете Арт Деко и  Арт Нуово. Прави впечатление сложното взаимодействие между живописност и декоративност, богатият и чувствен колорит, препратките към Древен Рим и Византия. Присъстват пейзажни теми и композиции, в които искри слънцето на  Адриатика и Средиземноморието, в сенките на вековни пинии се притаяват древни базилики, обсебени от ортодоксален мистицизъм. Серия пейзажи са вдъхновени от колорита на Лудогорието. Композицията „Христос в Гетсиманската градина”е символистична интерпретация на Божието страдание и промисъл.  

Димитър Сотиров – “Гена Димитрова от А до Я”

Книгата на журналиста Димитър Сотиров “Гена Димитрова от А до Я”
 е публикувана през 2012 г.  Авторът в момента  отговаря за връзките с обществеността на  Софийската опера и балет.
Журналистът проучва сериозно личния архив на оперната прима, както и архивите на световни оперни театри като “Ла Скала, “Метрополитен” и “Реджо ди Парма”. Провежда многобройни интервюта с нейни приятели, близки и колеги. Среща се с оперни легенди като  Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи, Мирела Френи, Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Веселина Кацарова, които споделят спомени и впечатления за незабравимата Гена. Животът на голямото ни сопрано е разказан в 30 глави по азбучен ред. В някои от тях Гена Димитрова споделя свои мисли за вечната владетелка на умовете  и сърцата на хората – модата.