12.02.2021

Председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков връчи на н. пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България, най-високото отчитие на институцията - „Златен плакет“. Отличието се връчва като израз на признателност и благодарност за цялостната подкрепа, а също и за изключителната лична ангажираност на н.пр. Макаров за развитието на добрите взаимоотношения между българската и руската Върховни одитни институции, посочи Цветков.

Н.пр. Анатолий Макаров посети Сметна палата по повод отпътуването му от страната ни. На срещата присъства и заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров.

Сътрудничеството между двете институции е дълголетно и датира още от 1995 г., след възстановяването на дейността им, изтъкна Цветан Цветков.

През годините Сметните палати на Република България и на Руската Федерация имат традиционно много добри взаимоотношения както на двустранно, така и на многостранно ниво в рамките на ЕВРОСАЙ и ИНТОСАЙ.

Председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков и председателят на Сметната палата на Руската федерация Алексей Кудрин подписаха в Москва обновено споразумение за сътрудничество между двете палати през март 2019 г. с цел постигане на нови възможности за бъдещи съвместни дейности и обмяна на опит по значими теми от общ интерес. През септември 2019 г. делегация на българската Сметна палата участва в работата на XXIII конгрес на Международната организация на Върховните одитни институции в Москва и подкрепи кандидатурата на  Алексей Кудрин, който бе избран за нейн председател.

Поради пандемията от Covid 19 не можахме да реализираме визитите, които бяхме планирали, тъй като в момента сътрудничеството се осъществява само онлайн, но ще ги  осъществим, когато това стане възможно, посочи още Цветков. 

Обикнах България, отивам си с много топли чувства към нея, тя е в сърцето ми, каза н. пр. Анатолий Макаров и посочи, че е работил неуморно за сътрудничеството между двете държави, за реализирането на проекти, за възобновената работата на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Той благодари за отличието, а също и за подаръка за спомен от страната ни - реплика на Златната маска на цар Терес.