16.03.2020

Прозрачността и ефективността при финансирането на политическите партии обсъдиха председателят на Сметната палата Цветан Цветков и директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегертседер. На срещата присъстваха заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров, в чийто ресор е финансовият контрол на партиите, и директорът на Одитна дирекция „Специфични одити“ Екатерина Перчева.

Дискусията е в рамките на дейностите по международния проект „Ефективна борба срещу корупцията“, който се осъществява от Международна фондация електорални системи и Института на Правната инициатива за Централна и Източна Европа в Прага. Целта е да се възползваме от международната експертиза в тази област и да прилагаме най-добрите практики за осветяване на партийните финанси.

Проектът покрива три държави – България, Румъния и Черна гора и се финансира от Държавния департамент на САЩ. Партньор за България е  Българският институт за правни инициативи.  

Сметната палата е работила с Българския институт за правни инициативи при изпълнението на първата фаза на проекта. Държавният департамент е одобрил неговото  продължение и стартират дейностите по втората му фаза.