01.02.2016

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков взе участие в онлайн семинар на Работната група на ЕВРОСАЙ по одит и етика на тема: „Методи и техники за одит на етиката”.

На семинара г-н Цветков представи онлайн презентация на тема „Важността от извършването на одити на етиката за ВОИ“. ВОИ могат да проверяват етиката в институциите, като при проучване на системата на вътрешния контрол в одитираната организация се оценява адекватността на контролната среда и надеждността на въведените контролни процедури. ВОИ могат да извършат и отделен одит за съответствието, предназначен да оцени съществуването и функционирането на етичната инфраструктура, както на ниво бюджетна организация, така и за целия публичен сектор, каза г-н Цветков.

Презентацията предизвика голям интерес сред участниците в семинара, като председателят на Сметната палата отговори онлайн и на поставените въпроси.

По време на първата сесия на онлайн семинара бяха представени още две презентации на хърватската ВОИ.

Семинарът продължи с дискусия за това какво трябва да се включи като общи насоки  и изготвяне на методология по одитиране на етиката.

Онлайн представянето на презентации ще продължи в следващи 6 сесии до 9 март.