03.10.2014

Председателят на Сметната палата г-жа Лидия Руменова се срещна със заместник-посланика на Великобритания г-жа Сара Райли. Основна тема на разговорите бе ролята на Сметната палата при контрола на финансирането, свързано с предизборната кампания.

Г-жа Руменова запозна заместник-посланика с функционирането на Единния регистър по Изборния кодекс и усилията, които полага ръководството на Сметната палата за осигуряване на публичност и прозрачност при финансирането на участниците в предстоящите избори за народни представители на 5 октомври 2014 г.

Обсъдени бяха конкретните правомощия, които Сметната палата има при извършване на одита за съответствие на участниците в изборите, декларирали приходи и извършили разходи във връзка с предизборната кампания над 1000 лв., както и при финансовия контрол върху дейността на политическите партии и управлението на предоставеното им имущество съгласно Закона за политическите партии.

Сред дискутираните въпроси бяха одитите на средства от фондове и програми на Европейския съюз и сътрудничеството между Сметната палата и Върховната одитна институция на Великобритания.