24.07.2015

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри фотоизложба в сградата на парламента посветена на 135-та годишнина от създаването и 20 –та годишнина от възстановяването на Сметната палата. Експозицията представя нейната дълголетна история и проследява пътя й през годините. На събитието присъстваха народни представители, настоящото ръководство и бивши председатели на Сметната палата, представители на законодателната и изпълнителната власт, участвали в подготовката и приемането на Закона за Сметната палата на 27 юли 1995 г., с който след половин век тя е възстановена.

Председателят на парламента отбеляза, че Сметната палата е една от първите институции, създадена в следосвобожденска България и това е записано в Търновската  конституция. По думите й днес стои предизвикателството богатите традиции на външния независим контрол на бюджета да бъдат съхранени. Като народни представители, трябва да използваме много по-ефикасно и по-активно висококомпетентния труд на професионалистите и одиторите на Сметната палата, посочи Цецка Цачева.

Първият действащ председател на Сметната палата доц. Георги Николов благодари за това, че българският парламент отдава нужното внимание към годишнината от възстановяването на една дълго време нежелана институция. Той отчете огромните усилия на председателстваната от него парламентарна Комисия по бюджет и финанси в 37-ото Народно събрание и заяви, че приетият тогава закон е бил изстрадан.

Настоящият председател на одитната институция Цветан Цветков подчерта ролята на Сметната палата в подобряването на управлението на публичните финанси, както и приобщаването й към международни организации като ИНТОСАЙ и ЕВРОСАЙ. През годините Сметната палата се оформи като независим, ефективен и работещ орган, заяви Цветан Цветков.

От името на Сметната палата той подари на председателя на Народното събрание символа на институцията – сокол, стъпил върху скала от монети и бранещ националното съкровище. Цветан Цветков пожела на Цецка Цачева парламентът да взима мъдри решения, свързани с доброто управление и контрола на публичните финанси.

Преди откриването на фотоизложбата, сутринта в сградата на институцията председателят Цветан Цветков покани на кафе всички председатели от 1995 г. досега - доц. д-р Георги Николов, проф. Валери Димитров, Лидия Руменова и избраният, но невлязъл в длъжност през 1991 г. проф. Михаил Динев. На срещата присъстваха и заместник-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров и Емил Евлогиев, член на палатата, както и членът на Европейската сметна палата Илиана Иванова.